ELF Voetbal sprak met onze, kersverse team member Youssouf Hersi!

1/12/2018

Youssouf Hersi stopte in 2015 na veertien seizoenen met voetballen en was een voetbalnomade pur sang. In de positieve zin van het woord, want hij schitterde in Australië, Cyprus, Griekenland en Nederland. Nergens speelde hij zoveel wedstrijden als bij Vitesse. ELF Voetbal sprak met hem over zijn tijd bijVitesse en vroeg naar zijn voorspelling voor NAC – Vitesse.

Youssouf Hersi was een bekend figuur op de Nederlandse voetbalvelden. Of het nou bij Ajax was of NEC, hij liet overal zien van toegevoegde waarde te zijn. Bij Vitesse speelde Hersi 71 wedstrijden en scoorde17 keer. Het gevoel voor de Arnhemse club zit diep bij hem. “Man, ik kan echtbalen als ze verliezen. Toen ik in Dubai was, keek ik gewoon naar Vitesse. Leuk op de televisie, maar het liefst ga ik naar het stadion. Ik spreek dan weer eens een bekende, altijd leuk. Dan maak ik bijvoorbeeld een praatje met Nicky Hofs of Theo Janssen. Ik kom regelmatig in stadions, want ik ben spelersbegeleider bij SportLife Management. Ik help spelers met het maken van keuzes, bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting."

Geweldige Tijd

Hersi maakte veel trainers mee, maar één Vitesse-trainerbleef hem altijd bij. “Ja, Aad de Mos natuurlijk. Die tijd was echt top. De Mos doet zich nooit anders voor. Hoe hij nu praat op televisie, zo was hij ook als trainer. Duidelijk was hij altijd al. Hij mag je of hij mag je niet.Toegegeven, vaak gaf hij iemand wel het voordeel van de twijfel. Die man deed echt zijn best.” Een specifiek moment onder Aad de Mos staat op Hersi zijn netvlies geschreven. “We stonden 2-0 achter tegen Ajax. Uiteindelijk wonnen we nog met 4-2. De spelers die wij hadden, waren echt goed. Ik denk bijvoorbeeld aan Tom de Mul, Matthew Amoah, Abubakari Yakubu, Remco van der Schaaf en HaraldWapenaar. Het klopte gewoon.”

Niet Aad de Mos, maar Leonid Slutsky moet Vitesse dit seizoen naar een hoge eindklassering loodsen. Hersi geniet van de Arnhemmers.“Het team zit goed in elkaar. Voor Bryan Linssen ga ik vaak echt even zitten.Hij brengt dreiging. Linssen scoort vaak op een mooie manier en die uitglijder van laatst vergeef ik hem. Verder vind ik Thulani Serero een uitblinker op het middenveld. Vitesse gaat vechten voor de vierde of vijfde plaats. Niet slecht, want ik kende ook tijden dat we elfde of twaalfde stonden.”


Hersi denkt dat Vitesse zondag goed omgaat met het beruchte ‘avondje NAC’. Zelf speelde hij 33 wedstrijden voor de ploeg uit Breda. “De sfeer daar is fantastisch, maar Vitesse is normaal de betere ploeg. NAC moet komen, want ze staan laatste. Dan ontstaat er ruimte. Vitesse wint met 3-0.”