Transfers
22.5.24

Fieke Kroese maakt de overstap naar AZ

Fieke Kroese maakt deze zomer de overstap van FC Twente naar AZ. De negentienjarige aanvalster tekende woensdagmiddag in het AFAS Stadion een contract tot medio 2026. Kroese is daarmee de eerste aanwinst voor volgend seizoen van de AZ Vrouwen.

Fieke, geboren in Losser, speelde in haar jeugdjaren voor KVV Losser en Achilles ’12. Op 23 maart 2021 debuteerde de jonge aanvalster in de Vrouwen Eredivisie namens FC Twente. Een jaar later tekende ze haar eerste profcontract bij de club uit Enschede. 

Interlands

De aanvalster heeft tot op heden meerdere jeugdteams van het Nederlands elftal vertegenwoordigd. Zo speelde ze onder andere op het EK Vrouwen Onder-17 in Bosnië en Herzegovina. In de eerste groepswedstrijd tegen het gastland tekende Kroese voor een hattrick. Ook was Kroese in 2023 onderdeel van de selectie voor het EK Vrouwen Onder-19 in België. Deze maand is ze opgenomen in de voorlopige selectie van Oranje Onder-20 voor het WK in Colombia deze zomer.

Fieke Kroese: “Het voelde vanaf moment één goed”

Fieke heeft zin om aan de slag te gaan bij AZ. “Het voelde vanaf moment één goed. Ik voel het vertrouwen om hier te komen spelen. Komend seizoen hoop ik veel minuten te maken en belangrijk te zijn voor het team. Hopelijk gaan we veel wedstrijden winnen.” Kroese typeert zichzelf als een doelgerichte speelster. “Ik ben een aanvallende speelster, die altijd doelgericht is. Met beide benen kan ik een goed schot leveren en ik houd ervan om de actie te maken.”

Van der Gragt: “Fieke past bij de club”

Technisch Manager Stefanie van der Gragt is verheugd met de komst van Kroese. “Fieke is een jonge talentvolle speelster, met specifieke kwaliteiten. Ik geloof erin dat zij ons verder kan helpen met de ambities die wij hebben als club. Ze is een aanvallende speelster en ik denk dat zij heel goed bij de club past” aldus Van der Gragt.