Nieuws
20.3.23

MATHIJS MENU EN ELIAS HAZIR WINNEN ALGARVE CUP MET AZ ONDER-17

SLM-Spelers Mathijs Menu en Elias Hazir hebben met AZ Onder-17 de hoog aangeschreven Algarve Cup gewonnen. De Alkmaarders pakte op het meerdaagse internationale toernooi tweemaal de groepswinst – waarin het onder meer Paris Saint-Germain versloeg – en was in de finale te sterk voor FC Porto.

De Alkmaarders reisden donderdag al af naar het Portugese Silves, waar een dag later de eerste wedstrijden begonnen. De negen deelnemers werden in de beginfase van het toernooi verdeeld over drie poules. AZ nam het hierin op tegen SonderjyskE (Denemarken), St. Foy les Lyon (Frankrijk) en FC Porto. De ploeg bleef hierin ongeslagen. Tegen SonderjyskE (3-0) en St. Foy les Lyon (6-0) werden ruime zeges geboekt. Het duel met de Portugezen was spannender, maar ook die tegenstander werd verslagen: 1-0.

Afrekenen
AZ plaatste zich als groepswinnaar voor de Champions League Poule, waarin het werd gekoppeld aan FC Nordsjaelland (Denemarken) en Paris Saint-Germain. Na een 1-1 gelijkspel tegen de Denen rekende AZ overtuigend af met Les Parisiens: 3-0.

Alkmaars feestje
AZ werd wederom groepswinnaar en drong door tot de halve finales, waarin het de degens kruiste met SL Benfica. De ploegen bleven in reguliere speeltijd met elkaar in balans (1-1), waardoor het aankwam op strafschoppen. Deze nam AZ beter en plaatste zich zo voor de finale. Daar wachtte opnieuw een confrontatie met FC Porto, dat in de halve finale met 1-0 won van Nordsjaelland. Ook hier viel aanvankelijk geen beslissing (1-1) en kwam het opnieuw aan op strafschoppen. AZ toonde zich hierin andermaal de betere partij, waarna het Alkmaarse feestje losbarstte.